Матча – традиційний японський порошковий зелений чай, батьківщиною якого є Китай. Його відмінність від звичного полягає у складнішому процесі вирощування. Отримують матчу виключно з верхнього листя чайних дерев. До збирання врожаю рослини поміщають у тінь, щоб уповільнити процес зростання. За рахунок цього в листі підвищується рівень вмісту хлорофілу та амінокислот. Листя обробляють, сушать і перетирають у дрібну пудру. Вміст кофеїну у порошку матчу досить високий, тому напої з нього радять пити у першій половині дня, щоб зарядитись енергією.
Крім кольору і смаку, матча відрізняється від будь-якого іншого чаю високим вмістом епігалокатехіну, завдяки якому цей напій не тільки володіє антиоксидантними властивостями, але і допомагає скинути зайву вагу. Ще один важливий компонент – L-теанін – робить матчу корисною альтернативою каві. Він уповільнює засвоювання кофеїну і дозволяє досягти енергетичного ефекту, уникнувши різкого підйому тиску.
Як готувати матча-латте?
Найпопулярніший напій на основі матча – це латте. Його легко приготувати у домашніх умовах.
Вам знадобиться:
1) Тяван – спеціальна миска для японського чаювання або інший відповідний за розміром і формою посуд, наприклад, широка чашка.
2) Мірна ложечка.
3) Вінчик (ідеальний варіант це Часен - вінчик з бамбука).
3) Матча – 2 г.
4) Фільтрована гаряча вода – 50 мл. Її температура має бути приблизно 80 °С.
5) Молоко на ваш вибір – 150 мл. Радимо готувати на рослинному, оскільки коров'яче може перебити смак чаю. Особливо смачно виходить на мигдальному, вівсяному чи нежирному кокосовому молоці.
6) Опціонально: Капучинатор або френч-прес для збивання молока.
За бажанням можна використовувати підсолоджувач, наприклад, мед або сироп топінамбуру.
Спосіб приготування:
У тяван налити киплячу воду і збити її вінчиком, щоб нагріти посуд.
Витерти тяван і насипати 2 г чаю на одну порцію напою за допомогою мірної ложечки.
Залити порошок невеликою кількістю гарячої води і збити вінчиком, роблячи рухи вгору-вниз до консистенції густої пасти з бульбашками на поверхні. Порошок повинен повністю розчинитись, не повинно бути грудочок. У пасту за бажанням можна додати підсолоджувач.
Закип'ятити молоко і остудити до 80°С. Збити гаряче молоко до утворення стійкої пінки.
Акуратно влити молоко у пасту з матчі.
Важливо пити матч-латте відразу після приготування, щоб порошок не осідав на дно чашки і напій не втрачав смаку. А для спекотних днів ідеально підійде охолоджений варіант. Щоб його приготувати, гаряче молоко потрібно замінити холодним і додати в кінці кілька кубиків льоду.
- Акція-21%Залишилось 27 днів
- Акція-19%Залишилось 27 днів
- Акція-11%Залишилось 27 днів
- Акція-17%Залишилось 27 днів
- Акція-16%Залишилось 27 днів
- Акція-19%Залишилось 27 днів
- Акція-16%Залишилось 27 днів
- -13%Залишилось 27 днів
- Акція-19%Залишилось 27 днів
- Акція-17%Залишилось 27 днів
- Акція-9%Залишилось 27 днів
- Акція-6%Залишилось 27 днів
- Акція-6%Залишилось 27 днів
- Акція
- Акція