Мате́ — напій з висушеного та подрібненого листя падубу парагвайського або так званого падубу тернистого, або кущистого. Його широко використовують у країнах Південної Америки, Аргентині, Парагваї, Уругваї та у південних регіонах Бразилії.
Мате має тонізуючу дію на центральну нервову систему за рахунок вмісту кофеїну, кількість якого в листі падубу становить 0,7-2,0%, а в 100 мл готового напою - 30-60 мг. Унікальність цього чаю в способі його заварювання: будь-який посуд (чашку, кухоль, склянку) наповнюють травою мате на дві третини об'єму. Занурюють трубочку з фільтром і на область занурення наливають деяку кількість води з температурою близько 75°C. Вода просочується через товщу трави і екстрагує речовини, що містяться в ній. Можна відразу починати вживати напій. У процесі пиття воду підливають кілька разів.