Багато хто недооцінює процес перемелювання кави, яка відіграє важливу роль. Суть процесу полягає в тому, що заточені пластини зі сталі або кераміки обертаються зі швидкістю 1200 оборотів за хвилину, які розрізають та перетирають кавові зерна. Але є момент тепла, яке виділяється при помоле та руйнує кавові олії та ароматичні властивості кави – це процес екстракції і якщо помел буде надто дрібний, тоді кава буде гірчити. Але якщо зерна будуть надто великі, то кава буде рідка і віддаватиме кислинкою. Тобто, що в першому, що в другому випадку ви не зможете отримати цей потрібний смак.
Існує 6 ступенів помелу:
- Найдрібніший помел, який розрахований для турки;
- Дрібний помел для еспресо-машин;
- Кава середнього помелу, що підійде для гейзерної кавоварки;
- Середній помел для аеропресу;
- Середній помел для кемексу та сифон;
- Великий помел. Френч-прес;
Хороша кавомолка – це наявність гострих жорен. Гострі леза зменшують навантаження на електродвигун, виділяють менше тепла і об'єм частинок лушпиння менше.