Які сорти кави?
Як тільки справа доходить до сортів, все стає дуже заплутаним. Як їх тільки не називають та не плутають: види кавових зерен, підвиди, культивари, різновиди, гібриди. Все набагато простіше.
Сорт кави - це кавові дерева з певними генетичними ознаками, що з'явилися шляхом природного відбору, селекції, мутації або гібридизації (схрещування) різних видів.
Коротше кажучи, сорти кавових дерев – це нащадки будь-якого виду. Оскільки сортів розплодилося дуже і дуже багато, люди почали для зручності використовувати нові класифікації.
Можливо, ви зустрінете в літературі інші варіанти класифікації:
- Підвид або різновид - мається на увазі винесення родоначальників вихідних сортів кави "вище за течією". Типіка і Бурбон можна сказати, що це види Арабіки чи підвиди.
- Культивар - сорт кави, що вирощується на плантаціях і не зустрічається в дикій природі. Більшість сортів кави використовуються людиною культивари. Вони ж піддаються селекції – вибору найбільш сильних і плідних дерев для розмноження. Термін застосовується в західній літературі та схвалений Specialty Coffee Association.
- Гібрид - суміш декількох сортів кави з різними характеристиками. Найчастіше гібриди з'являються за допомогою людини, так як більшість арабік самозапильні, їм не потрібен "партнер". Відповідно і поєднуються з кимось ще рослини рідко. Гібриди бувають внутрішньовидові та міжвидові.
- Мутант – Сорт кави мутував під впливом зовнішніх факторів, наприклад зміни довкілля. Мутант стає сортом, якщо нові ознаки закріпилися і можуть бути поширені через насіння.
Популярные сорта кофе
Скільки сортів, стільки та видів зерна. Адже кожен сорт генетично унікальний.
Далі ми перерахуємо найкращі сорти кави у світі, яку найчастіше використовують у блендах. Їх можна зустріти на полицях супермаркетів та в інтернет-магазинах.
Мока — Дуже ароматна кава. Отримав назву завдяки великому порту Моха в Ємені, через який йшла торгівля цією кавою. Далі ім'я «Мока» прижилося до кавового сорту, проте досі Мокой можуть називати будь-яку каву з Ємену.
Маргоджип – Відомий завдяки своїм винятково великим зернам. Мутував у природних умовах. Вперше знайдено у Бразилії біля однойменного району, на честь якого названо. Має спадкоємця Maragaturra – гібрид з Caturra (мутація Червоного Бурбона).
Колумбія - Сорт привезений до Колумбії в 1800 році.Свіжообсмажена Колумбія має яскраву кислинку, повне тіло та потужний аромат. Завдяки характеристикам своєї кави на частку країни припадає близько 12% ринку кави (за вартістю), Колумбія посідає третє місце за обсягами виробництва зерна після В'єтнаму та Бразилії.
Блю Маунтін – Унікальна мутація Типики під впливом високогірних тропіків Ямайки (не росте нижче 1000 м над рівнем моря). Нині культивується у Кенії, Гаїті, Гаваях, Гвінеї. Має дуже яскравий аромат і збалансовані смакові характеристики.
- Любите ідеальну каву? Тоді ви знаєте, як важливо підтримувати чистоту вашої кавомашини! Регулярна декальцинація – обов’язковий крок для того, щоб ваша машина служила довго та тішила вас бездоганним смаком напоїв.
- Заварювання кави в чалдах – це процес, який займає всього кілька хвилин. Ось кілька простих кроків, щоб отримати ідеальну чашку: