Існує 5 основних видів кави, з яких людина робить напій:
- Арабіка (Cofféa arábica) – також називають Кава аравійська.
- Робуста (Coffea canephora) – також називають Каву конголезьку.
- Ліберика (Coffea liberica) – найзапашніший вид кави.
- Ексцельса (Excelsa) – насправді є сортом Ліберики.
- Стенофіла (Coffea stenophylla) – високогірна кава Сьєрра Леоне.
Усього відомо понад 60 видів кавового дерева. Для селекції та виробництва на плантаціях культивують лише 10. З них 99,9% виробництва припадає на 5 видів кавового дерева. Їхні плоди ми використовуємо для приготування кави.
- Арабіка - На види кави арабіка припадає 61% всього виробництва зерна. Арабіка вважається найбільш цінною за своїми смаковими та ароматичними характеристиками.
- Робуста – Другий за обсягами виробництва (близько 38%) вид кави. З різних причин робуста цінується менше арабіки, про що ми розповімо окремо. Незважаючи на це, виробництво робусти рік у рік зростає.
- Ліберика – Має потужний аромат, але слабкі смакові характеристики. Зерна ліберики часто використовують для посилення аромату у блендах. Самі дерева дуже стійкі до перепадів температур, але досягають 9 метрів у висоту, через що ліберика не зручна для культивації та збору врожаю. Раніше активно вирощувалась на Філіппінах.
- Ексцельса – Насправді є різновидом Ліберіки. Часто приймається за окремий вид завдяки своїй разючій стійкості до хвороб та виразнішим органолептичним властивостям. Активно використовується для гібридизації та створення нових, більш стійких сортів кави.
- Стенофіла - На противагу Арабіці стиглі ягоди Стенофіли темно-фіолетового кольору. Може перевершувати арабіку у смакових якостях. На жаль, рослину невигідно обробляти через довго інтервал між посадкою та першим урожаєм (4 роки) протягом якого вона виростає до 3-4 метрів у висоту.
Докладніше про кожен вид кавових дерев ми розповімо в окремій статті і навіть не одній. А поки що трохи про те, звідки взагалі взялися кавові дерева.
- Любите ідеальну каву? Тоді ви знаєте, як важливо підтримувати чистоту вашої кавомашини! Регулярна декальцинація – обов’язковий крок для того, щоб ваша машина служила довго та тішила вас бездоганним смаком напоїв.
- Заварювання кави в чалдах – це процес, який займає всього кілька хвилин. Ось кілька простих кроків, щоб отримати ідеальну чашку: