Кава, також кавове дерево (лат.Coffea)-рід вічно зелених рослин триби Кавові (Coffeeae) сімейства маренові (Rubiaceae). У роду Coffea (англ. Genius) існує безліч видів (Species). Види-це арабіка, канефора (робуста), ліберика, евженіоїдис та інші. Усього на сьогодні нам відомо понад 120 видів кави, нові (раніше відомі) види продовжують відкривати й досі.
Кавова ягода складається з 4 основних шарів: саме зерно, обтягнуте срібною шкіркою [шкірку називають silverskin), пергаментна оболонка, або пачмент[parchment), покрита клейковиною mucilage), м'якоть [pulp] та зовнішня оболонка-шкірка [Skin]. Більш формальні назви: шкірка та м'якоть-екзокарп, клейковина-мезокарп, пачмент-ендокарп, зерно-ендосперм.
М'якуш це те, що надає ягоді червоний жовтий колір, і те, з чого роблять каскару. М'якуш найпростіше порівняти зі їстівною частиною вишні. Клейковина-це липка желеподібна безбарвна субстанція, що покриває пачмент. Клейковина вкрай багата на цукор і дійсно клейка на дотик, її часто плутають з м'якоттю. Кількість клейковини, її текстура та вміст цукру варіюються від різновидів та крізновидів. Пачмент, або пергаментна оболонка, це тверда оболонка, в якій розміщується кавове зерно. Пачмент служить для зерна відмінним природним захистом і оберігає його від перепаду вологості у навколишньому середовищі, небезпечних для обробленого зерна. Пачмент часто називають не тільки саму оболонку, але і зерно, що знаходиться в пергаментній оболонці. Срібна шкірка-це тендітна, тонка плівка, що покриває кавове зерно. Саме вона перетворюється на лушпиння під час обсмажування. Зазвичай у ягоді дозрівають два насіння-два зелені зерна. Іноді результатом запліднення квітки стає лише одне насіння. Воно забирає собі все місце всередині ягоди та має округлу форму. Таке зерно називається пібері. Урожай більшості різновидів складається з пібері приблизно на 3%.
У комерційних обсягах на землі виростають всього 2 види-це арабіка і робуста. Водночас їм належить 99% світового виробництва. У незначному обсязі представлена або берика. Види, своєю чергою, поділяються на різновиду (variety, varietal, cultivar). Наприклад, такі різновиди арабіки, як гейша, бурбон, типика, катурра, катуді, Мундо-ново, SL28, різновиди також називаю тсорт. Нові різновиди виникають за рахунок природних схрещувань, природних мутацій та шляхом селекції, схрещування можуть відбуватися як усередині одного виду, так і між видами. Арабіка-этотетраплоід. Це означає, що вона має 4 набори 11 хромосом. Хромосоми містять генетичний матеріал і відповідають відмінності представників одного виду. Це самозапильна рослина, для розмноження дереву арабіки потрібна пилок з нього ж, пилок з іншого дерева не підійде. Основне середовище зростання арабіки-це висота 500-2200 метрів над рівнем моря, середня денна температура-18-22 градусів Цельсія, опади-1200-1500 мм на рік. Вміст кофеїну-1,2-1,3%. Арабіка схильна до захворювання кавової іржею і нематодами. Вона має середню продуктивність. Робуста це диплоїд, у неї 2 набори по 11 хромосом. З генетичної точки зору вона «простіша», ніж арабіка, і шанси природної мутації у неї нижчі. Робусті потрібно перехресне запилення -для запліднення квіток з одного дерева потрібен пилок з іншого. Робуста високопродуктивна, росте на висотах до 1000 метрів над рівнем моря, її також можна вирощувати і на висотах. Звичний температурний режим для робусти становить 22-26 градусів за Цельсієм. Їй потрібно більше опадів щонайменше 2000 мм на рік. Робуста має найвищий серед видів у каві вміст кофеїну-2,4-3,0%. Вона стійка до кавової іржі та нематод. До її коріння нерідко прищеплюють живці арабіки, щоб нематоди не пошкоджували коріння арабіки. Цю процедуру називають крафтингом.
Замовляйте каву прямо зараз за номером 0503678758 або на сайті aromatico.com.ua